Výzkum potvrzuje: Změna jídelníčku může prodloužit život až o 10 let

Chcete-li žít o něco déle, zamyslete se nad tím, co jíte. I částečná změna stravování může prodloužit život o pořádný kus

11.02.2022 - Stanislav Mihulka



Kdo by nechtěl žít déle? Často se říká, že klíčem k delšímu životu je zdravější životní styl, včetně cvičení, omezení kouření a vyhýbání se alkoholu. Podle čerstvě zveřejněného výzkumu norských vědců může život znatelně prodloužit i vhodná změna jídelníčku. Čím dříve k ní během života dojde, tím lépe.

Badatelé dali dohromady výsledky celé řady předešlých studií na toto téma a zahrnuli i data rozsáhlé studie Global Burden of Disease, která nabízí souhrnný přehled o zdraví obyvatel mnoha zemí. Na základě těchto informací vědci odhadovali, jak se na délce života projeví změna v příjmu ovce, zeleniny, celozrnných obilnin, průmyslově zpracovaných obilnin, ořechů, luštěnin, ryb, vajec, mléčných výrobků, červeného masa, průmyslově zpracovaného masa a sladkých nápojů.

Recept na delší život

Výsledkem jejich analýzy je optimální jídelníček, který oproti běžné stravě průměrného obyvatele západních zemí zahrnuje především více luštěnin (fazole, hrách a čočku), více celozrnných obilnin (oves, ječmen a neloupanou rýži), také více ořechů – a naopak méně červeného a průmyslově zpracovaného masa.

Vyváženější a lepší strava podle vědců prodlužuje život, přičemž platí, že čím déle se zdravě stravujeme, tím větší je efekt na naše zdraví. Přechod na zdravou stravu ve 20 letech věku může podle badatelů přinést v průměru až 10 let života navíc. U šedesátníků až 8 let a u osmdesátníků v průměru 3,5 roku života navíc.

Ne každý je ale na radikální změnu jídelníčku nastavený, badatelé proto vytvořili i „realistický“ jídelníček. Změny ve stravování u něj nejsou tak dramatické, přitom ale stále přináší podstatné prodloužení života. V případě dvacetiletých jde v průměru o prodloužení o více než 6 let u žen a o více než 7 let u mužů.

ingredience typický jídelníček „realistický“ jídelníček optimální jídelníček
celozrnné výrobky 50 g 137,5 g 225 g
zelenina 250 g 325 g 400 g
ovoce 200 g 300 g 400 g
ořechy 0 g 12,5 g 25 g
luštěniny 0 g 100 g 200 g
ryby 50 g 125 g 200 g
vejce 50 g 37,5 g 25 g
mléko a mléčné výrobky 300 g 250 g 200 g
rafinované obiloviny 150 g 100 g 50 g
červené maso 100 g 50 g 0 g
zpracované maso (uzeniny atp.) 50 g 25 g 0 g
bílé maso 75 g 62,5 g 50 g
slazené nápoje 500 g 250 g 0 g
rostlinné tuky 25 g 25 g 25 g

Jakkoli jde o působivá čísla, je nutné si uvědomit, že studie norských vědců je metaanalýzou – statistické kombinaci výsledků dříve publikovaných studií. Tato vědecká metoda má své nesporné výhody – pracuje totiž s daty z velkého množství pokusných subjektů a v obecné rovině se těší vyšší věrohodnosti než jednotlivé studie. Na druhou stranu může u některých metaanalýz docházet k nežádoucímu zkreslení.

TIP: První jídlo dne: Zbořené mýty o zdravých snídaních

Přínosy změny jídelníčku na očekávanou délku života také odrážejí pouze průměr a mohou se u každého člověka lišit v závislosti na řadě dalších faktorů, jako jsou přetrvávající zdravotní problémy, genetické predispozice a životní styl konkrétního jedince.


Další články v sekci