Vegetariáni žijí nezdravě: Mají více psychických poruch a častěji rakovinu

Studie vědců z univerzity ve Štýrském Hradci ukazuje, že vegetariáni jsou častěji nemocní, trpí častěji depresemi a představují větší zátěž pro zdravotní systém než jedlíci masa

05.02.2016 - Martin Reichman


Studie univerzity v Grazu tvrdí, že vegetariáni jsou častěji nemocní a mají nižší kvalitu života než masožrouti. Lidé zcela odmítající maso trpí také častěji rakovinou, jsou náchylnější k srdečním infarktům a vykazují vyšší procento psychických poruch než zbytek populace. V důsledku toho představují vegetariáni větší zátěž pro systém zdravotní péče.

Studie byla poprvé zveřejněna v roce 2014 a vědci v ní porovnávali stravovací návyky 1 320 osob rozdělených do 4 skupin. Všechny skupiny byly srovnatelné s ohledem na věk, pohlaví a sociální postavení. V rámci jednotlivých skupin vědci zohlednili také kuřáky a sportovce. Všichni testovaní jedinci měli také normální váhu (BMI 22,9 – 24,9). Jediná věc, která jednotlivé skupiny odlišovala, byl jejich jídelníček.

První skupinu tvořili vegetariáni, druhou jedlíci masa, zeleniny a ovoce. Třetí skupina reprezentovala občasné jedlíky masa a čtvrtá vyložené masožrouty. Mezi vegetariány byli zahrnuti i konzumenti ryb, neboť zkoumaný vzorek nenabízel dostatek „čistokrevných“ vegetariánů. Sběr dat probíhal v letech 2006 až 2007 v Rakousku a byl součásti pravidelného průzkumu, který je zde prováděn každých 8 let. Testované osoby odpovídaly na otázky vědců formou dotazníků.

Jezte maso, budete zdravější

Výsledky vyšetření podle vědců vyvrací obvyklé klišé, že bezmasá strava je zdravější. Vegetariáni trpí častěji alergiemi (30,6 %) než jedlíci masa (16,7 %). Výskyt rakoviny u vegetariánů je o 166 % vyšší než u lidí s běžnou stravou (4,8 % u vegetariánů a 1,8 % u jedlíků masa). Četnost srdečních záchvatů byla u vegetariánů vyšší o 150 % (1,5 % a 0,6 %).

Výskyt onemocnění v jednotlivých skupinách

onemocnění skupina I. skupina II. skupina III. skupina IV.
astma 4,8 % 3,3 % 3,9 % 4,5 %
alergie 30,6 % 18,2 % 20,3 % 16,7 %
cukrovka 2,7 % 4,2 % 2,4 % 2,4 %
šedý zákal 4,2 % 3,0 % 3,3 % 1,8 %
šelest v uších 4,8 % 4,8 % 4,8 % 3,6 %
vysoký tlak 11,5 % 10,6 % 12,4 % 15,5 %
srdeční infarkt 1,5 % 1,5 % 0,9 % 0,6 %
dýchací potíže 1,2 % 1,8 % 1,5 % 1,8 %
bronchitida 3,9 % 3,6 % 2,4 % 3,0 %
artritida 8,5 % 7,6 % 8,8 % 10,3 %
bolesti zad 26,7 % 24,8 % 18,2 % 23,9 %
osteoporóza 6,4 % 4,8 % 3,6 % 5,8 %
inkontinence 2,1 % 3,9 % 2,7 % 6,4 %
žaludeční vředy 4,2 % 4,2 % 1,5 % 3,6 %
rakovina 4,8 % 3,3 % 1,2 % 1,8 %
migréna 15,8 % 11,8 % 9,1 % 12,1 %
psychické problémy 9,4 % 4,8 % 5,8 % 4,5 %
jiná chronická onemocnění 8,8 % 5,5 % 5,8 % 4,5 %

 

Ze sledovaných 18 onemocnění byly hodnoty u vegetariánů nejlepší jen ve 2 případech (inkontinence a dýchací potíže). Naopak ve 14 z 18 sledovaných parametrech byly vyšetřené hodnoty vegetariánů horší než u největších masožroutů

Závěry studie také ukazují, že vegetariáni trpí častěji psychickými problémy a depresemi a vykazují také celkově horší kvalitu života než pojídači zvířat. 

  • Zdroj textu

    Institute of Social Medicine and Epidemiology, Medical University Graz

  • Zdroj fotografií

    Shutterstock


Další články v sekci