Nebezpečí z hlubin: Který mořský živočich je nejjedovatější?
Hadi, pavouci a štíři patří mezi nejjedovatější zástupce pozemské fauny. Pod hladinou moří se ale ukrývají neméně nebezpeční tvorové a někteří z nich patří mezi nejjedovatější živočichy vůbec…

Chobotnice kroužkovaná (Hapalochlaena lunulata) obývá mělké vody severního pobřeží Austrálie a některé oblasti západního Tichomoří. Její kousnutí je sice bezbolestné, způsobuje ale postupné ochrnutí, včetně ochrnutí dýchacích svalů. (foto: Shutterstock)
Stanovení vítěze v kategorii nejjedovatějších tvorů bývá ošemetné, neboť různí živočichové uplatňují proti kořisti odlišné chemické látky. V oceánech by se o potenciální prvenství mohlo podělit hned několik obyvatel australských vod: Kardiotoxin medúzy čtyřhranky Fleckerovy (Chironex fleckeri) patří k nejsilnějším jedům planety a jediný exemplář uvedeného žahavce by dokázal usmrtit na šedesát osob.
Podobně nebezpečná je i maličká medúza Irukandji, jejíž jed vyvolává smrtelně nebezpečný syndrom, doprovázený nesnesitelnými svalovými křečemi, silnou bolesti zad a ledvin, pocitem pálení kůže a obličeje, bolestí hlavy, nevolností a zvýšenou srdeční frekvencí a zvýšeným krevním tlakem. Příznaky otravy se projevují v průměru po 30 minutách a mohou trvat několik hodin až týdnů.
Chobotnice kroužkovaná (Hapalochlaena lunulata) pro změnu spoléhá na neurotoxin známý jako TTX. Látka, proti níž neexistuje známý protijed, blokuje hladké svalstvo včetně bránice, takže zasažený člověk přestane během několika minut dýchat. Při včasné resuscitaci ovšem jed z těla postupně vyprchá a přežití je možné. Při požahání čtyřhrankou se pak v rámci rychlé první pomoci používá vinný ocet, nezbytné je však profesionální ošetření.