Naše krmě včera a dnes: Kdy se k nám dostala mrkev, brambory nebo banán?
Ještě za první republiky byly banány exotickým zbožím, které si jen pozvolna razilo cestu na české stoly

Na čem si lidé dříve pochutnávali? Řada plodin se dostala do Evropy v souvislosti se zámořskými objevy.
V dnešní době považujeme řadu potravin za neodmyslitelnou součást tradiční české kuchyně, přesto mnohé z nich ještě na počátku minulého století patřily k cizokrajným pochoutkám.
Nedůvěryhodná exotika
Počátek pěstování banánů se datuje nejpozději od 5. tisíciletí př. n. l. a klade se do oblasti jihovýchodní Asie a Papuy-Nové Guiney. Poté se začaly pěstovat také v jiných částech jihovýchodní Asie, pronikly do Afriky a poznal je i islámský svět. Díky šíření islámu pak ovoce pronikalo na nová místa včetně Evropy. Do Nového světa se dostalo díky portugalským kolonistům v 16. století.
O skutečnosti, že banány u nás nebyly příliš rozšířenou potravinou ani za první republiky, svědčí článek v časopise Hvězda československých paní a dívek z roku 1926, který se věnuje senzaci, jakou vzbudilo jejich zlevnění v důsledku snížení cla. Prodejci se tehdy snažili nedůvěru společnosti k exotickému ovoci překonat nabízením oloupaných vzorků. Chtěli tak nezkušené zákazníky nejen přesvědčit ke koupi, ale také ukázat, jak si s ovocem poradit.
Zemská jablka Inků
Brambory nazývané u nás též zemčata, zemská jablka či erteple, se do Evropy dostaly z jihoamerické říše Inků dvěma cestami. První vedla do Španělska, kde sloužily jako dar ve vysoké politice, druhá do Irska a Anglie, kam je dopravili mořeplavci Francis Drake (asi 1540–1596) a Walter Raleigh (1554–1618).
Na přelomu 16. a 17. století se zemská jablka šířila v evropských panovnických a šlechtických kruzích. Byla pěstována v klášterních a učeneckých zahradách a sloužila nejen coby exotická pochutina, ale dokonce jako lék. Obyčejní lidé ale o nich vesměs pořád neměli potuchy.
První doklady o bramborách v českém prostředí existují až z období třicetileté války. Roku 1632 si na nich pochutnával například Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka, kterému je darovali k svátku jindřichohradečtí františkáni.
Během 17. století se jejich pěstování šířilo i do měšťanských kruhů, ale stále se jednalo jen o neobvyklý doplněk stravy. Změna nastala až v následujícím století, kdy pronikly do lidového prostředí. Tehdy se osvědčily především jako záchrana před hladomory a nemocemi.
V průběhu první poloviny 19. století původem americká plodina ve svém vítězném tažení pokračovala. Nepěstovali ji už jenom drobní rolníci na přilepšenou, ale i velkostatky, které ji využívaly na výrobu lihu a později také škrobu.
Z marmelády do polévky
Zelenina podobná dnešní mrkvi se začala pěstovat v Persii a Malé Asii v 10. století, avšak oblastí jejího původu je pravděpodobně dnešní Afghánistán. Původní mrkve se od těch současných odlišovaly především v barvě, byly totiž nachové a žluté. Teprve později došlo k jejich vyšlechtění v dalších barvách. Oranžové mrkve, jak je známe dnes, byly vypěstovány v 16. století v dnešním Nizozemsku.
TIP: Je libo šneka, bobra, či žábu? Aneb Jak se postili naši předci
O této zelenině, někdy označované jako žlutá řepa, se v našem prostředí dozvídáme poprvé v roce 1234. V období středověku byla mrkev využívána pro svou chuť do sladkých jídel. Dělaly se z ní třeba marmelády-mazy, které se používaly do oplatek. Využití mrkve a kořenové polévkové zeleniny vůbec přinesl až konec 18. století a především století následující.