Přejít k hlavnímu obsahu
Zpět na článek

Zelená krev Toskánska: Jak se rodí extra panenský olivový olej

0/6
  • V kuchyni dodá kvalitní olivový olej jídlům speciální chuť a „rozzáří“ každý pokrm, do kterého jej přidáte: ať už půjde o obyčejný zelený salát, omáčku k těstovinám, nebo třeba dezert. 

  • Nejkvalitnější a nejdražší olej vzniká výhradně mechanickým drcením oliv. Nesmí být přítomna žádná rozpouštědla ani jiné způsoby chemického dělení a olej se nesmí tepelně nijak upravovat.

  • Tradiční pomůcku, pletený košík, si sběrač obvykle uvazuje okolo pasu, aby měl volné ruce.

  • Čerstvě vylisovaný olivový olej je nefritově zelený. Před lahvováním ho čeká ještě čištění.

  • Toskánské město San Gimignano obklopují sady olivovníků. Vedle hroznů tam olivy představují tradiční zemědělskou komoditu.

  • Olivovníků je přes 40 druhů a jsou rozšířeny od Afriky a jižní Evropy přes Asii až po Austrálii. Nejznámější je olivovník evropský.