Zelená krev Toskánska: Jak se rodí extra panenský olivový olej
0/6
V kuchyni dodá kvalitní olivový olej jídlům speciální chuť a „rozzáří“ každý pokrm, do kterého jej přidáte: ať už půjde o obyčejný zelený salát, omáčku k těstovinám, nebo třeba dezert.
Nejkvalitnější a nejdražší olej vzniká výhradně mechanickým drcením oliv. Nesmí být přítomna žádná rozpouštědla ani jiné způsoby chemického dělení a olej se nesmí tepelně nijak upravovat.
Tradiční pomůcku, pletený košík, si sběrač obvykle uvazuje okolo pasu, aby měl volné ruce.
Čerstvě vylisovaný olivový olej je nefritově zelený. Před lahvováním ho čeká ještě čištění.
Toskánské město San Gimignano obklopují sady olivovníků. Vedle hroznů tam olivy představují tradiční zemědělskou komoditu.
Olivovníků je přes 40 druhů a jsou rozšířeny od Afriky a jižní Evropy přes Asii až po Austrálii. Nejznámější je olivovník evropský.