Přejít k hlavnímu obsahu
Zpět na článek

Tisícileté postupy v moderním světě: Co technologie zatím nedokázaly nahradit

0/6
  • Odkaz císaře

    • těžba soli

    Těžba soli na území francouzského města Aigues-Mortes začala již v dobách Julia Caesara. Dnes místní solné nádrže zaujímají plochu 8 900 hektarů a pracuje na nich 150 lidí. Tři týdny v roce tam opatrně sbírají také vzácnou květinovou sůl v podobě drobných krystalků, jež připomínají okvětní lístky. (foto: Profimedia)

  • Ze slunce do pece

    • výroba cihel

    Cihelné závody v Dháce neblaze prosluly mizernými pracovními podmínkami: Denní normy jsou extrémní a platy nízké. Proces začíná těžbou hlíny a jejím tvarováním do cihel, které následně tvrdnou na slunci. Poté se vypalují v pecích, načež je dělníci přesouvají do venkovních skladišť. (foto: Profimedia)

  • Tradice trvá

    • výroba konvic

    S vyráběním litinových konvic zvaných tecubin začala rodina Koizumi v japonském městě Morioka již roku 1659. Nádoby tradičně slouží k vaření vody a v minulosti se nahřívaly na rozpálených uhlících. Uvnitř nejsou smaltované, takže ovlivňují chuť nálevu. (foto: Profimedia)

  • Mýdlové hradby 

    • výroba mýdla

    Hmota, z níž se vyrábí věhlasné syrské mýdlo z Aleppa, se nejprve nalévá do rozměrných nádob, nebo se jí rovnou vyplňují celé místnosti. Po zatuhnutí ji dělníci krájejí a ze vzniklých kostek stavějí „hradby“, aby proschly. Roční produkce dnes činí kolem deseti tisíc tun. (foto: Profimedia)

  • V záplavě misek

    • výroba hliněných nádob

    Závod v bangladéšské Boguře, kde se vyrábějí hliněné nádoby, vyprodukuje denně přes dva tisíce misek. Výrobky nejprve schnou na slunci, načež je zaměstnanci odvážejí do místní mlékárenské společnosti, která v nich na lokálních trzích prodává tvaroh. (foto: Profimedia)

  • Tyrkysové moře

    • oprava rybářských sítí

    Čínský okres Sia-pchu představuje s více než 480 kilometry pobřeží tradiční rybářskou oblast. Slaná voda však sítě postupně narušuje, takže se následně svážejí do obrovských skladišť, kde je pracovníci prohlížejí a ručně spravují. (foto: Profimedia)