Hořký pozdrav z Cejlonu: Čaj se Šrí Lance pěstuje jen díky náhodě
0/6
Cesta z plantáže do dřevěné bedny trvá zhruba 24 hodin. Na rozdíl od kávy se musí čaj zpracovávat ihned po sklizení.(zdroj: Shutterstock)
Než se z lístků stane černý čaj, musejí je nejdříve sběračky ručně očesat do košů. Poté následuje dlouhý proces dalšího zpracování, který musí (na rozdíl od kávy) proběhnout v místních továrnách ihned.(zdroj: Shutterstock)
Lístky se suší proudem vzduchu určité teploty. Proces trvá 12–15 hodin, protože 70–80 % listu tvoří voda, která se musí odpařit.(zdroj: Shutterstock)
Drcením a svinováním dochází k narušení buněčné tkáně listu. Uvolňují se při tom vůně a chemické látky včetně aminokyselin, minerálů a kofeinu a čaj získává svou typickou chuť.(zdroj: Shutterstock)
Fermentace – proces kvašení se prudce zastaví opětovným dosušením proudem horkého vzduchu v sušičkách. Fermentované listy se zbavují vlhkosti a zasychá na nich buněčná šťáva. Tehdy se zelená barva listů mění na hnědou.(zdroj: Shutterstock)
Třídění – čajové lístky se podle velikosti třídí na vibračních sítech na různé druhy, balí se do pytlů a odesílají se na burzu.(zdroj: Shutterstock)