2 500 litrů na sáček rýže: Kolik vody je zapotřebí k výrobě potravin?

Tušíte, kolik je potřeba vody, aby se zaplnil váš stůl s nedělním obědem? Abychom například dostali jeden kilogram rýže, je nutné pro zavlažování dodat nejméně 2 500 litrů vody. To je více vody, než kolik jí spotřebuje průměrná čtyřčlenná česká rodina za čtyři dny

14.03.2021 - Marek Telička


Podle údajů Institution of Mechanical Engineers až 50 % všech potravin vyrobených na světě končí každý rok jako odpad. Kolik vody je ale zapotřebí k jejich výrobě?

Pro vypěstování jednoho kila pšenice je zapotřebí 500 až 4 000 litrů vody. Kilogram chleba si vyžádá 1 600 litrů a jedna pizza zhruba 1 200 litrů vody. Masný průmysl je na tom v tomto směru ještě hůř - na jeden kilogram hovězího masa je třeba vynaložit zhruba 15 tisíc litrů vody, u skopového jde o zhruba 10 tisíc litrů, vepřového 6 tisíc litrů a u nejméně nákladného kuřecího přes 4 tisíce litrů vody.

Na výrobu jednoho kilogramu cukru z cukrové třtiny je zapotřebí 210 litrů vody. Jde tak o zhruba stejné množství vody jakou je třeba vynaložit na vypěstování kilogramu hlávkového zelí, rajčat nebo čtvrtlitrové sklenice mléka.

Obrovská spotřeba vody jde na vrub také textilnímu průmyslu - vodou, která je třeba pro vypěstování 250 gramů bavlny, z níž je možné zhotovit jedno tričko s krátkým rukávem, by bylo možné naplnit zhruba 35 van.

TIP: Jak se krade voda: V některých částech planety se z vody stal luxus

Ekonomové mluví o vodě, která je v pěstování a zpracování mezinárodně obchodovaných výrobků vázána, jako o vodě „virtuální“. Souhrn obchodu se odhaduje na zhruba tisíc kubických kilometrů vody ročně, což reprezentuje dvacetinásobek toku řeky Nil. Téměř desetina veškeré vody použité k zavlažování plodin vstupuje do mezinárodního obchodu s virtuální vodou. Voda tak putuje v množství a na vzdálenosti, které jsou mimo nejdivočejší představy všech vodohospodářských inženýrů.

Potravina (1 kg) Spotřeba vody Potravina (1 kg) Spotřeba vody
Čokoláda 17 000 litrů Rýže 2 500 litrů
Hovězí maso 15 000 litrů Chléb 1 600 litrů
Skopové maso 10 000 litrů Pizza 1 200 litrů
Bavlna 10 000 litrů Jablka 820 litrů
Vepřové maso 6 000 litrů Banány 790 litrů
Máslo 5 500 litrů Bramboryzelí 290 litrů
Kuřecí maso 4 300 litrů Hlávkové zelí 230 litrů
Sýr 3 000 litrů Rajčata 210 litrů
Olivy 3 000 litrů Vejce 200 litrů
zdroj: Institution of Mechanical Engineers (IME)

Další články v sekci